14.6-15.6.13 Lähtö vko 0

 

Perjantai klo 12:30 bussi helsingin lentokentälle josta lento klo 18:05 kohti pekingiä.

Matkatunnelmat korkealla, lievästi levottomat ja jännittyneet. Ryhmään kuuluu tällä kertaa itseni lisäksi 6 muuta joista yksi on aikaisemmin ollut kiinassa treenaamassa.

Matka lähtee lupaavasti, kukaan ei ole myöhässä ja kaikki ovat muistaneet ottaa ainakin tärkeimmät asiat mukaan. Lentomme on vähän myöhässä lähtölupien takia.

Lentokoneessa 11km korkeudessa ensimmäiset alkavat akrobatian "harjoittelun" hyppiessään penkkirivien yli päästäkseen liikkumaan mutta muuten kaikki tuntuu olevan suhteellisen rauhallista.

Klo 7:20 paikallista aikaa laskeudumme kiinaan. Pekingin lentokenttä on pari astetta isompi kuin odotin. Siirrymme tullilinjan jälkeen matkalaukkuja hakemaan jota varten otamme kentän sisäisen junan (tai metron) ja kaksi pysäkkiä myöhemmin olemmekkin perillä. Kaikkien matkalaukut löytyivät ilman suurempia ongelmia ja jatkamme seuraavalle tiskille ilmoittautumaan lennolle pekingistä zhengzhouhun.

Lentomme on vasta 12:10 joten meillä on muutama tunti aikaa kierrellä. Käymme syömässä nuudeli annokset ja muistelemme tikkujen kanssa syömisen alkeita, toiset onnistuen siinä paremmin kuin toiset. Ruokailun jälkeen kierrämme etsimässä oikean portin ja kävelemme tunnin verran ympäri asemaa. Väsymys on havaittavissa kaikissa tässä vaiheessa. Päästyämme lentokoneeseen käytän lennon tarjoaman pari tuntia nukkumiseen.

Saavumme zhengzhoun lentokentälle jälleen vähän myöhässä. Kaikkien matkalaukut ovat päätyneet oikeeaan paikkaan ja koululta järjestetty kyyti odottaa meitä ulkona. Noin puolentoista tunnin ajomatkan jälkeen olemme dengfengissä. Vihdoin matkustustaminen on ohi seuraavaksi kolmeksi viikoksi.

 

Asetumme huoneisiimme ja sovimme aikatauluista sekä muista käytännön järjestelyistä. Meillä on reilu tunti aikaa ennen ruokailua joten käymme pikaisella kierroksella ostamssa kenkiä ym. treenikamoja. Ruokailu ei mene ihan ongelmitta mutta pienen keskustelun jälkeen saamme ruuan. Syömisen jälkeen hajaudumme osa tutkimaan ympäristöä vielä ennen nukkumaan menoa ja osa suoraan lepäämään.

 

16.613 Lepopäivä Treenipäivä vko 0

Herätys ja aamupalalle. Sovimme eilen että poikkeuksellisesti treenaamme sunnuntaina. Vietän aamun ennen treenejä päivittäen tätä tekstiä koneelle.

Aamutreenin ensimmäisen 20 minuutin aikana alkaa tuntua nestehukkaa ja litra hikeä poistuu kehosta. Tunnin jälkeen kun perusteita on kerrattu tarpeeksi saamme juomatauon ja muistiin alkaa palautumaan vähitellen millaista rääkkiä tämä olikaan, aika kultaa muistot.

Seuraavan tunnin aihe on xiao hong quan ja perusteellisen hiomisen jälkeen menemme suihkun kautta hakemaan koulun treenivaatteet sekä kuvauttamaan itsemme poliiseja varten, isoveli valvoo. Koulun maksaminen hoidetaan myös pois alta jonka jälkeen onkin hyvä lähteä pienelle kävelylle ennen ruokaa.

Treenit ja pientä kireyttä on huomattavissa lähinnä reisien alueella, toisilla kolottaa selkää ja muita paikkoja. Kerrataan lisää perusteita ja keskustellaan vähän siitä mitä haluamme seuraavien viikkojen aikana oppia. Suihku, ruoka ja kaupunkia kiertämään. Porukalla kaupasta yhdet kaljat ja bondaamista treeniporukan kesken ennen takaisin menoa. Osa jatkaa vielä kauppaan hakemaan nesteitä huomiselle kun itse suuntaan huoneeseen venyttelemään tunniksi. Jooga harjoitukset hyvään käyttöön ja toivonmukaan lieventämään huomisen kipuja.

Paljon on parissa vuodessa muuttunut niin kaupungissa kuin koulun käytännöissäkin esimerkiksi yksi treenikerta on tippunut kokonaan pois. Valmentaja kertoi että monet koulun oppilaista eivät haluaisi olla täällä eikä heitä kiinnosta kungfun treenaaminen vaan vanhemmat lähettävät niskoittelevat lapset tänne. Maksamme siis n.700 euroa siitä ilosta että saamme olla paikallisessa sisäoppilaitoksessa rääkättävänä kunnes kaikki lihakset ovat kipeitä ja pää alkaa hajoamaan rutiineista.

 

17.6.13 Maanantai vko 1

 

Herätys ja aamupala. Reidet ja pohkeet muistuttavat olemassaolostaan mutta vain jos liikkuu tai mahdollisesti on liian kauan paikallaan. Aamutreeni menee lämpimissä tunnelmissa, varjon vähitellen karatessa ja meidän yrittäessä sovittaa oma treenitilamme sen mukaan. Kertausta ja päätös että opettelemme kaikki yhdessä Meihua quan nimisen muodon.

Ruokailun jälkeen onkin useampi tunti taas vapaata joten teemme asteen pidemmän kävelyn ja vietämme tovin yhdessä deng fengin isoimmista puistoista. Aurinko paistaa huomattavasti suoremmin kuin pari vuotta sitten ja alkuja auringon polttamista alkaa näkyä ainakin niskassa.

 

Iltatreeni siirrettiin puolituntia myöhemäksi valmentajamme, jonka olemme ristineet Juhaniksi, sääliessä suomalaisia jotka ovat tottuneet +20 asteen lämpötiloihin. Juhani kertoo olevansa seuraavat kaksi päivää poissa ja saamme tilalle pojan josta alamme käyttää nimeä Liisa (Lixiang). Kertaamme loput muodot läpi ja Luo han quan pienien muistikatkosten jälkeen tulee tuttuna mieleen ilman muutoksia kun taas Xia hong quan saa muutaman selkeyttävän muutoksen.

Ruokailun jälkeen tapaamme kaikki huoneessa ja alamme vääntämään kättä tulevista opeista. Pari tuntia ja pari kaljaa myöhemmin pääsemme lopputulokseen että jakaudumme kahteen ryhmään ja mitä kukin tulee harjoittelemaan. Ryhmiin tulee aina vähintään yksi valmentaja ja kotona opettelemme sarjat ristiin jotta saamme maksimi hyödyn irti lyhyestä ajastamme täällä.

Kello alkaa olemaan paljon (yli kahdeksan illalla) mutta treenikengistä on pohja kulunut sen verran että päkijän kohdalta menee sormi läpi, ei ihme että on jalanpohjat olleet vähän kipeät, joten pitää lähteä hakemaan uudet vielä ennen nukkumaan menoa. 20 yuanilla Feiyuet kaupasta ja takaisin huoneeseen nukkumaan.

 

18.16.13 Tiistai vko 1

 

Aamutreeni ja ensimmäistä kertaa Liisan kanssa. Liisa osoittautuu hyvinkin päteväksi peloistamme huolimatta ja kiinnittää suurta huomiota yksityiskohtiin tehdessämme ji ben gongit läpi, huomautuksia tulee asentojen korkeudesta mutta se johtunee enemmänkin siitä että kenenkään jalat ei kestä tässä vaiheessa matalalla olemista. Tuska on tosin huomattavasti pienempää kuin kaksi vuotta sitten. Aloitamme Meihua quanin tekemisen ja selviää myös että Meihua on jonkin sortin pieni valkoinen kukka ja tämä tieto saa aikaan heti miehekkäämmän olon muotoa tehtäessä. Joku kuuli kirouksemme ja sää on jopa miellyttävästi alle +40 eikä suoraa aurinkoa.

Meihua ->

Ruokailun jälkeen päivittäiset rutiinit jatkuvat kuten ennenkin osan lähtiessä kävelylle, osan jäädessä lepäämään, pyykkiä pesemään tai mitä sitten tekevätkin.

Iltatreenit ja pienen valkoisen kukan nyrkki jatkuu. Muoto on kylläkin ihan kiinnostava ja yhdistää paljon hyviä asioita kuten liikkumista asennosta toiseen erillaisin tavoin ja painon/voiman siirtoja joiden oppiminen uusien kanssa yleensä tuottaa aina ongelmia. Sarja varmaankin hajoitetaan suomessa erinäisiin pätkiin ja hyödynnetään alkeisten harjoitteluun, voi niitä raukkoja jotka aloittavat syksyllä kurssin.

Ruokailu ja yhdeksäs kerta samaa ruokaa. Ruokailussa on aina 9 eri vaihotehtoa joista ei välttämättä tiedä juurikaan mitä tulee otettua mutta lihaa ja kananmunaa on ollut vielä kiitettävästi. Tulisuutta löytyy vaihtelevasti ruuista ja pariin otteeseen on tullut otettua jotain kasvishässäkkää ja selvinnyt että kyseessää on ollut salaatinlehtiä ja jalopenoja eikä juurikaan mitään muuta.

Ruuan jälkeen päkijät vaivaavat sen verran että jään itse sisälle tällä kertaa, osa lähtee puistoon istuskelemaan ja osa menee pihalle kertaamaan oppeja.

 

19.6.13 Keskiviikko vko 1

 

Aamupalalle syömään riisiä. Ulkona on yön aikana satanut ja keli näyttää vieläkin siltä että koska tahansa voi tulla lisää alas. Vähän ennen harjoituksia alkaakin jyrisemään ja vettä tulee kaatamalla joten aamun treenit siirtyvät sisätiloihin. Lihaskipu on hellittänyt huomattavasti ja olo on jopa siedettävä, tosin matalat asennot alkavat polttamaan reisiä yhä aivan liian nopeasti.

Sade on loppunut treenien aikana. Päivä kuluu pitkälti kirjan ja nukkumisen merkeissä

Iltatreenit sujuu pienestä liukastelusta huolimatta hyvin ja Meihua etenee vauhdilla eteenpäin.

Illalla menemme läheiseen puistoon joka on auringon laskiessa täyttynyt paikallisista. Useammassa paikkaa ihmiset tanssivat jonkin paikallisen musiikin tahtiin ja kaikki näyttävät osaavan koreografiat eri kappaleille.

 

20.6.13 Torstai vko 1

 

Aamutreenit pidetään jälleen sisällä vaikka ulkona onkin hyvä sää. Sisällä olevat paksut matot pehmentävät mukavasti jalkoihin kohdistuvaa painetta ja lattian tasaisuus on mukavaa vaihtelua hiekkaiselle ja kuoppaiselle kivetykselle jossa olemme toistaiseksi treenanneet. Oppimaamme pätkään tulee muutos Juhanin korjatessa Liisan unohtamia kohtia.

Ruokailun jälkeen kävely puistoon istumaan ja rentoutumaan hetkeksi.

Iltatreenissä valmentajamme joutuu lähtemään hoitamaan jotain uuteen oppilaaseen liittyvää asiaa ja Liisa tulee tuuraamaan. Ensimmäiseksi hän pahoittelee että oli opettanut väärin pari kohtaa ja palaamme treenaamisen pariin.

Ilta menee rauhallisesti kirjan parissa.

 

21.6.13 Perjantai vko 1

 

Aamutreenit menee jälleen sisällä ja pääsemme Mei huanin loppuun.

Päivä menee ptikälti kirjan parissa tänään.

Iltatreenit ja menemme jälleen sisälle, tällä kertaa paikalla on myös muita koulun oppilaita. Tilan puute ja yleisö saavat treeneihin pientä kireyttä jokaisessa meistä.

Illalla lähdemme kiertämään ja päädymme hakemaan yhdet oluet sekä istumaan puistoon jossa herätämme suurta mielenkiintoa paikallisissa lapsissa ja useammassa aikuisessakin. Paikalliset alkavat tekemään täällä tapana olevaa tanssimistaan meidän lähellä olevalla aukiolla jossa on televisio ja kaiuttimet. Seuraamme touhua hyvän tovin ennen kuin suuntaamme koululle nukkumaan.

 

22.6.13 Lauantai vko 1

 

Treenit menee sen painolla etttä tiedostamme vapaan alkavan. Kertaamme Mei huanin ja kaiken muun materiaalin minkä osaamme. Juhanin kanssa sovimme että puhumme maanantaina paremmin mitä uutta materiaalia haluamme oppia seuraavaksi.

Vapaamme alkaa ja mikäs parempi tapa käyttää se kuin 5h kävely kaupungin halki. Kierros vie meidät vanhan koulun ohi isoon puistoon josta jatkamme erään nähtävyyden juurelle ja kapuamme pari sataa rappusta yös katselemaan kaupunkia ylhäältä. Käytännössä olemme kaupungin laidalla josta lähdemme suunnistamaan koulua kohti. Kuljemme erillaisten kauppojen ja kojuen ohi ja lähestyessämme koulua ryhmä hajoaa vähitellen ensin parin jäädessä hampurilaiselle ja vielä minun ja kolmen muun jäädessä syömään ravintolaan.

Meidät ohjataan omaan pieneen koppiin ja saamme ruokalistan jossa on joka annoksesta kuva. Tilaamme jokainen yhden annoksen kokeilu mielessä. Ruoka jonka saamme on hyvää vaikka joka annos onkin kyllästetty chilillä ja valkosipulilla, annokset ovat suhteellisen kookkaita joten neljä olisi syönyt hyvin kolmesta tai ehkä jopa kahdesta tilatusta annoksesta. Syötyämme runsaan ja maittavan ruuan maksamme 130 yuanin laskun ja suuntamme marketin kautta koululle.

Koululla keräännymme yhteen huoneista ja pelaamme porukalla korttia ja nautimme muutaman oluen, menee se juhannus näinkin.

 

23.6.13 Sunnuntai vko 1

 

Herätys aamulla normaalin aikaan. Sähköt ovat menneet yöllä eikä näy merkkejä takaisin saamisesta vielä. Kipaisemme syömään. Ruokailun jälkeen suuntaamme kohti Shaolinin temppeliä. 100 yuanin pääsymaksun jälkeen olemmekin alueella ja kierrämme ensimmäiseksi varsinaisen temppelin.

 

Temppelin jälkeen suuntaamme Pagoda "metsään" jonne kaikki Shaolinin suurmestarit ovat haudattu.

 

Kuolleiden mestarien jälkeen onkin hyvä käydä katsomassa eläviä joten menemme kungfu näytöstä katsomaan.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Matka jatkuu ja Liisa joka tuli oppaaksemme kysyy haluammeko nähdä chuzu temppelin ja dharma luolan, vastaus on tietenkin kyllä. Puolentunnin kapuamisen jälkeen ylämäkeä pitkin saavumme paikkaan jossa Liisa sanoo että hän jää odottamaan ja näyttää meille suunnaksi ylöspäin vuorenkylkeä. Noin 800 hikistä porrasta myöhemmin saavumme luolalle jossa Dharma istui seinää tuijottaen yhdeksän vuotta ja loi Shaolinin kungfu tyylin. Täne asti tultuamme päätämme jatkaa metkaa ylöspäin ja käydä katsomassa jättimäistä budhaa vuoren huipulla (wuru peak). Matka alaspäin meneekin huomattavasti nopeammin ja 936 porrasta jää taakse ilman suurempia tuskia.

 

Chuzu temppeli on matkan varella takaisinpäin mennessä kun otamme alaspäin polun jota pitkin emme kavunneet vuoren juurelle. Temppelin jälkeen suuntaammekin takaisin koululle syömään mutta satumme olemaan juuri oikeean aikaan liikkeessä jotta näemme ulkoilma kungfu näytöksen vielä ennen lähtöä.

Koululla syömme ja lepäämme tovin ennen kuin suuntaamme ulos syömään vähän paremmin. Matkalla mukaan tarttuu yhdeksän osainen ketju (joka pojan pitää pari kappaletta omistaa). Menemme sisään satunnaisesti valittuun ravintolaan ja mukavaksi yllätykseksi täällä ei ole kuvia ruokalistassa.

Arvottuamme kaksi liha-annosta, yhden tofuannoksen ja yhden kasvisannoksen istumme pöytään odottamaan. Saamme tofuannoksen joka on ilmeisesti kananmunaa, kasvisannoksen jossa on kasviksia, annoksen lihaa joka osoittautuu lampaaksi kuten pitikin ja toisen jossa on kasviksia, chiliä ja lehmän suolta. Peräsuoli osoittautuu ihan syötäväksi ja käytyämme läpi kaikki perse vitsit maksamme ja poistumme.

 

24.6.13 Maanantai vko 2

 

Aamutreenit alkavat positiivisissa merkeissä kun mikään paikka ei juurikaan vaivaa. Treenien aikana takareidestä löytyy kuitenkin jokin lihas joka ei tykkää kyykistymisestä joten huijaten aina valmentajan katsoessa muualle ja hammasta purren muuten käymme läpi kaiken opitun materiaalin. Treenien jälkeen sovimme että alamme tekemään keppiä ja sapelia.

Ruuan jälkeen kolme tuntia vapaa-aikaa kuluu pitkälti huoneessa nukkuen ja kirjan parissa. Siltä varalta että jotakuta kiinnostaa kyseessä on Steven Eriksonin Tale of the Malazan book of the fallen kirjasarja. Melko raskasta luettavaa mutta erinomaisesti kirjoitettu.

Iltatreeneissä kertaamme jälleen vanhaa ja keskitymme rytmitykseen ja voimaan vähän enemmän. Treenien jälkeen syömään ja ja ostamaan aseet. Sovimme että itse kuulun keppi ryhmään kahden muun kanssa ja neljä harjoittelee sapellin läpi joten 15 yuania keppiin sekä vähän yli sata yuania muihin turhiin leluihin jotka on hyvä viedä kotiin. Sapelli, harjoitus malli, taisi olla 30 yuanin luokkaa ja kun nyt hintoja laitetaan niin yhdeksän osainen on 15 yuania, 3 metrinen nahkaruoska 100 yuania, 5 metrinen lähemmäs 200, crescent bladet (baguasta tutut kahdenkäden aseet joiden nimeä en muista kunnolla) 40 yuania, guandao 80 yuania ja ylöspäin, hanskoja 20-80 yuania laadusta riippuen, kypärä, perus malli, 35 yuania, yhdellä kädellä pidettävä potkutyyny 35 yuania ja pukuja 40 yunista ylöspäin aina yli 200 yuaniin laadusta yms. riippuen.

 

25.6.13 Tiistai vko 2

 

Aamupalan jälkeen ensimmäistä kertaa keppi mukaan harjoituksiin. Ensimmäinen tunti menee perusharjoitteiden parissa ja toisen tunnin alussa kertaamme vielä mei huanin läpi parrin kertaan. Sitten onkin aika alkaa huitomaan keppien ja sapellien kanssa. Sapelli ryhmä tekee perusharjoitteita koko aamun treenin. Keppi ryhmä pääsee vähän aloittamaan sarjaa.

Ruuan jälkeisellä vapaalla käymme ostamassa nesteitä ja samalla tulee hommattua pari dvd:tä mukaan että on sitten jotain mitä opetella suomessa taas. Reppu alkaa vähitellen täytyymään uusista treenivälineistä.

Iltatreeni menee ulkona koulun alueella jossa on myös 4 tai 5 muuta ryhmää ja saamme osaksemme huomattavan määrän yleisöä ja pari satunnaista valokuvaaja. Ollaan me länsimaalaiset ihmeellisiä otuksia. Sapellisarja pääsee alkuun ja keppi etenee kaksi-kolme hassua liikettä. Etenemisen hitaus tuntuu aiheuttavan yleistä tuskastumista miespuolisissa jäsenissä.

Iltapalan jälkeen tulee lähdettyä keskustaan ja tunnin parin kävely kaupungin katuja pitkin avaa jälleen uusia puolia kaupungista. Löydämme yhden korttelin pituisen kadun joka on muutettu ulkoilma ravintolaksi. Keskellä katua on koko matkan pituudelta pöytiä ja tuoleja sekä pieniä kojuja joissa myydään ja valmistetaan erillaisia ruokia. Vähän matkan päässä tästä törmäämme erääseen katuun joka vie korttelin sisälle jossa on kojuja kojujen perään myymässä lähestulkoon mitä tahansa mieleen tulee. Itselleni tarttuu tältä reissulta mukaan yksi pidempi puku.

Aikaisemmin päivällä tuli myös vastaus kysymykseen että voiko deng fengissä nostaa rahaa visa electronilla, kyllä mutta ilmeisesti vain bank of chinasta.

 

26.6.13 Keskiviikko vko 2

 

Aamu tuntuu jotenkin erityisen raskaalta taas tänään. Treeneissä huomaa että vaikka mikään paikka ei vaivaa erityisesti on pieniä kolotuksia ja lihassärkyjä joka puolella kroppaa. Liikkeistä puuttuu voima aivan täysin, ilmeisesti treenit alkavat vaatimaan jälleen veronsa tässä vaiheessa viikkoa. Keppisarja etenee muutaman liikkeen eteenpäin kuten myös sapelli. Ensimmäinen risteymä tulee itselläni kunnolla vastaan kun tiedostamatta asiaa lainkaan sotken keihään ja kepin aloituksen, Juhani on kuitenkin valppaana ja huomauttaa asiasta.

Ruokailun jälkeen kauppaan ostamaan juotavaa ja huoneeseen lukemaan ja nukkumaan.

Treenit ja Liisa liittyy mukaan jälleen opettamaan, tosin hän ei osaa sapellia joten se jää Juhanin vastuulle. Kertaamme perusharjoitteet ja alamme tekemään asesarjoja. Liisa opettaa hyvän pätkän lisää keppiin ja pienen väännön jälkeen saamme yksityiskohdat selviksi ja harjoitukset etenevät. Sapelli tosin etenee huomattavasti vähemmän ja aiheuttaa jälleen turhautumia. Huolena on että viikko lähenee loppuaan ja haluaisimme vielä kaksi sarjaa täältä mukaamme joten kummatkin näistä pitäisi ehtiä tekemään kunnolla tällä viikolla loppuun ja tiistaina viimeistään aloittaa uudet sarjat.

Ilta ja myrsky nousee. Tuuli on kovaa ja vuorten päällä salamoi, toistaiseksi muuta ei ole tänne puolelle kuitenkaan saapunut. Ilma on tästä huolimatta yli 30 astetta lämmintä joten eipä tuo juurikaan meitä häiritse.

 

27.6.13 Torstai vko 2

 

Aamu, eilisiltainen myrsky on puhaltanut viimeisetkin pilvet pois joten hyvästi ihana viileys ja tervetuloa suora auringon paiste. Treeneissä päästään hyvä pätkä eteenpäin kumpaakin sarjaa. Juhani tosin on hieman muissa maailmoissa koulun muiden töiden ilmeisesti vaatiessa hänen aikaansa joten vedämme ensimmäisen tunnin vanhan kaavan mukaan omatoimisesti.

Keskipäivä, ulkona on varmaankin yli 40 astetta ja huoneessa on tarpeeksi vettä joten pysyttelen sisällä kuumimpien tuntien yli.

Iltatreeneissä ohjaajamme on Liisa ja kertaamme pelkästään vanhoja asioita joka on ihan hyvä oppimisen kannalta mutta sotkee aikatauluamme sen verran että tuskin ehdimme ensi viikolla enää käymään mitään uutta vaativampaa sarjaa läpi, saati kahta. Tilanteesta pitänee ottaa kaikki irti siitä huolimatta joten saaneen tilaisuuden kerrata miekan kuntoon täällä.

Ilta on viilentänyt ilmaa sen verran että pieni kävely ennen nukkumaan menoa vaikuttaa hyvältä ajatukselta.

 

28.6.13 Perjantai vko 2

 

Jälleen aurinkoinen aamu treenien aikana klo 8 mennessä lämpötila oli kuulema noussut 35 asteeseen. Perusteiden jälkeen lähdemme kertaamaan vähän vanhaa ennen kuin aloitamme aseelliset muodot. Kiputiloja löytyy tällä kertaa yläkropasta mihin keppi on hakannut ja vasen jalkapöytä kärsinee jonkin asteen rasitusvammasta joka vaikeuttaa lievästi, no kaikkea mihin vasenta jalkaa tarvitaan. Onneksi sunnuntai on jo lähellä ja saamme pian lepopäivän.

Aurinko porottaa siihen malliin että jälleen päivän kuumimmat tunnit menee sisätiloissa seuraavaa treeniä odotellen.

Liisa valmentaa jälleen iltapäivän treenit meille. Hänen osaamisen puute sapellin suhteen tosin alkaa haittaamaan edistymistä sillä sapelliryhmämme ei saa edes korjauksia iltapäivän treeneissä. Asiasta pitänee keskustela valmentajien ja shi de chengin kanssa.

 

29.6.13 Lauantai vko 2

 

Aamu alkaa jälleen treenien merkeissä ja ilmeisesti rasitusvamma ei katoa treenaamalla. Juokseminen vähän sattuu mutta muuten treenit etenevät hyvin ja saamme kuin saammekin kummatkin sarjat valmiiksi tänään. Pitäisi vain luottaa valmentajiemme kykyyn laskea etenemis vauhti vaikka se kuinka hitaalta välillä tuntuisikin. Juhanikin on jälleen oma itsensä ja neuvoo sekä vitsailee vanhaan malliin.

Raskas viikko takana ja lähdemme porukalla ulos syömään paikalliseen kana-pikaruokalaan nimeltä Dico´s ja kierrämme kaupunkia samalla katsellen mitä kaikkea vastaan tulee. Päätämme mennä vielä ennen koululle paluuta istumaan hyvin ansaitulle olueelle. Koululla pelaamme vähän korttia ennen nukkumaan menoa.

 

30.6.13 Sunnuntai vko 2

 

Muutaman tunnin yöunien jälkeen onkin hyvä lähteä katselemaan vuoria. Yritämme löytää suhteellisen helpon reitin parin vuoden takaisesta poiketen ja käveltyämme yli tunnin päätämme lähteä seuraamaan yhtä luontopoluksi merkityistä kinttupoluista. Polku osoittautuu minulle liian haastavaksi jalan alkaessa muistuttaa olemassaolostaan. Muut jatkavat eteenpäin kun itse käännyn takaisin ennen kuin joudun klenkkaamaan alas. Oikaisen koululle yli puolet lyhyempää reittiä paikallisten viljelysten reunoja pitkin ja löydän suht vaivattomasti takaisin koulun mukavalle sängylle lepuuttamaan jalkaa. Muiden reissu vei heidät kukkuloiden läpi loppuen lopuksi temppelin portaille mutta mukana olevan rahan puute esti sisälle pääsyn.

Loput päivästä menee rauhallisissa merkeissä leväten koululla minnekkään pidemmälle poistumatta. Toinen viikko takana ja vielä yksi treenin täytteinen viikko edessä. Huomenna pitää jälleen keskustella Juhanin kanssa mitä teemme ja päästä yhteisymmärrykseen toistemme kanssa miten jakaudumme ryhmiin.

 

1.7.13 Maanantai vko 3

 

Viimeinen viikko harjoituksia alkaa ja ilma on harvinaisen painostava jälleen. Aamu menee kertausharjoitusten parissa ja ilma seisoo täysin paikoillaan. Pari tuntia myöhemmin seitsemän hiestä täysin läpimärkää länkkäriä laahustaa suikun kautta syömään.

Vapaa-aika menee kullakin miten parhaaksi näkee ja itselläni alkaa olla jälleen kirjan vaihdon aika kohta edessä, seuraavaksi vuorossa lienee Stephen Hawkingin "Brief history of time" tai Lawrence Kraussin "Universe from nothing: Why theres something rather than nothing".

Iltapäivän treenit menee jo rutiinin omaisesti ja keppisarjaan alka vähitellen kehittymään voimaa, nopeutta ja rytmitystä paremmin.

Ilta menee tänään kortin peluun parissa ja valmistautumisessa huomisen uusiin muotoihin. Puhetta on ollut keihäästä, tiikeristä ja juoposta joista päätämme sitten pari valmentajien avustuksella.

 

2.7.13 Tiistai vko 3

 

Aamu alkaa normaalia haastavammin tänään. Alustavien puheiden johdattelemana ilman mitään varsinaista päätöstä päädymme tekemään tiikerin ja juopon imitaatio tyylejä. Tämä johtaa siihen että ensimmäinen puolitoista tuntia menee tyyleille tyypillisen akrobatian harjoitteluun. Helppoja liikkeitä kuten tornadopotku kaatuvana maahan josta parin potkun kautta maassa pyörähdys 360 astetta ympäri käsien varassa selälleen ja hyppy takaisin jaloilleen tai takapyyhkäisystä ns. lotuspotku kaatuvana maahan. Kuten arvata saattaa, tarpeeksi pitkään kun haroittelee niin jotain pitää sattua ja ensimmäinen selkävamma syntyy tänään. Ilmeisesti kuitenkin venähdys joten tilannetta seuraten iltapäivän treenejä kohti.

Myrsky saapuu vihdoin tänne. Vesisade ja ukkonen jatkuu pitkälle iltaan ja sähköt katkeaa kerran tai kaksi. Kävely harjoitussaliin kastelee läpimäräksi ensimmäisen 10 sekunnin aikana joten kiirehtiminen tuntu täysin turhalta ja jos sade ei tee tehtävää odottaa salin oven edessä yllätys kun viattomalta näyttävä lammikko osoittautuu olevan syvyydeltään polviin asti.

Treeneissä jatkuu uuden oppiminen. Tiikerityylin sarja aloittaa etenemisen kun juopontyylissä tehdään ensin vielä perusakrobatiaa ennen sarjaan etenemistä. Kummatkin vaikuttavat hyviltä vaikkakin haastavilta valinnoilta ja seuramme viralliseksi tyyliksihän jossain "kokouksessa" on valittu juopon tiikerin tyyli joten suomessa voidaan sitä tämän jälkeen vihdoin alkaa kunnolla luomaan.

Myrskyn pahimmat vaiheet ovat menneet, joitain sade kuuroja osuu vielä toisinaan kohdalle joten sisätiloissa olo vaikuttaa yhä hyvältä idealta.

 

3.7.13 Keskiviikko vko 3

 

Maa on kostea, aurinko paistaa ja ilma on yhä painostavaa, eilinen myrsky ei siis tuonut helpotusta. Treeneissä edetään hyvät pätkät kumpaakin sarjaa eteenpäin. Eilinen juopottelu tosin on aiheuttanut kipuja ympäri kroppaa, niska on melko pahasti jumissa ja ojentajat ovat kosketusarkoina. Pitänee suomeen päästessä alkaa märkä harjoittelu koska tämä juopon kuiva harjoittelu ainakin aiheuttaa vain lihassärkyjä.

Päivällä käynti kaupassa aiheuttaa hikoilun läpimäräksi joten pidemmät kävelyt jäävät illalle kun on taas viileämpää.

Iltapäivän treenit menee ulkona Lissun ohjauksessa mutta koska hän ei osaa kumpaakaan kyseisitä muodoista sovimme että treenin jälkimmäisellä puoliskolla kertaamme muotoja puolet ajasta ja teemme sovelluksia tai chin na:a toisen puoliskon. Aika kuluukin mukavasti väännellessämme toisiamme erillaisiin nivel- ja sormilukkoihin. Liisa innostuu tästä sen verran että lupaa jatkaa huomenna vielä lisää näitä tekniikoita kanssamme.

Illalla käymme hakemassa viimeisiä kenkiä, pukuja, viuhkoja, aseita sekä muita omia leluja ja tuliaisia. Pieni hiki hiipii yhä otsalle ja selkää pitkin mutta siihen on jo onneksi täällä tottunut että aina on vähän hiki, vaikka vain makaisi sängyllä näpyttelemässä konetta.

Liisan ja Juhanin kanssa keskustelut ovat menneet enemmän ja enemmän Suomeen meidän koulumme suuntaan ja Liisa ainakin on jatkuvasti yhteydessä mestari Shi De Chengin joten voi hyvinkin olla että saamme arvovaltaisen vieraan käymään suomessa. 31. sukupolven munkki Shaolinin temppelistä opettamassa kung fua Turussa, kuulostaa melko hienolta ajatukselta.

 

4.7.13 Torstai vko 3

 

Aamun treenit tuovat mukanaan tutun rutiinin: juoksu, hyppiminen, venyttely, venytyspotkut, ji beng gongit, tauko ja muotojen harjoittelu. Sarjat etenevät juoppojen kaatuillessa ja lennellessä maahan samalla kun tiikerit repivät kuviteltuja vastustajia kappaleiksi joka suunnasta. Treenien aikana alkaa tihkusade joka on jotenkin poikkeuksellista koska täällä ollessa on aina ollut joko aivan helvetin kuuma tai tullut vettä aivan helvetisti (ja ollut lähes helvetin kuuma).

Pieni vesisade jatkuu läpi päivän ja ulkona olemiset rajoittuu lähinnä kaupassa käynttin ja muihin pakollisiin ulkoiluihin.

Iltapäivän treenit ja vettä tulee yhä tihuttaen. Koululaiset eivät treenaa kun sataa, varmaankin sisätilojen puutteen vuoksi, mutta se ei vaikuta meihin ja Juhani odottaa paikalla valmiina aloittamaan viimeisimpiä rääkkejä. Saamme kummatkin sarjat loppuun jo tänään tosin juopon tyyli vaatii vielä huomattavan määrän harjoittelua Suomessa liikkeiden saamiseksi tarpeeksi huojuviksi ja räjähtävien vaihtojen sovittamiseksi keskelle näennäistä hoipertelua. Ei taida olla liikettä jota en tatamilla uskaltaisi tehdä mutta naamalleen tai selälleen kaatuminen ja kyljelleen hyppääminen periksiantamattomalla kivilattialla jota pehmustaa viisi senttiä paksu karvamatto ei ole ensimmäinen eikä houkuttelevin ajatus joka tulee mieleen.

Illalla koulun pihalla järjestetään ilotulitus, kesto yli 15 minuuttia. Ilma täyttyy ruudin tuoksusta, tulitteet sinkoilevat 45 asteen kulmassa joka suuntaan ampuma-alustasta, palavia säikeitä leijailee vähän väliä maahan asti ja jokaisen auton hälytin huutaa kuorossa parkkipaikalla. Kyllä ne kiinalaiset jotain näköjään ilotulituksen järjestämisestä tietää.

 

5.7.13 Perjantai vko 3

 

Viimeinen täysi treenipäivä. Aamu alkaa kaiken kattavalla kertauksella. Vesisade on vihdoin vienyt mukanaan kosteuden ilmasta ja jäljellä on enää vain kaiken kattava kuiva kuumuus. Aamu on melko tapahtumaton kuten päivä muutenkin. Päivä kuluu pitkälti odotellessa treeniä. Jälkimmäisellä treenillä otetaan ryhmäkuvia itsellemme ja koululle ennen varsinaista aloitusta ja sovimme että menemme huomenna syömään Lissun ja Juhanin kanssa ennen lähtöä. Treeneissä kuvaamme kaiken opitun materiaalin videolle siltä varalta että jotain pääsee jossain vaiheessa tulevaisuutta unohtumaan.

Viimeinen ilta Deng fengissä ja päätämme mennä puistoon istumaan ja juomaan pari kaljaa. Ilta kuluu rattoisasti jutellessa ja pelaillessa. Jälleen olemme menossa nukkumaan 22:00 mennessä, jotain mitä ei koskaan tapahdu Suomessa.

 

6.7.13 Lauantai matkustusta vko 3

 

Aamun treeni alkaa ristiriitaisissa tunnelmissa. Jotenkin sitä ei vielä usko että tämä oli tässä taas tällä kertaa, toisaalta mukavaa että oli. Vasen jalka saa vihdoin levätä vähän enemmän ja pieni loma ennen suomeen paaluuta jossa itselläni alkaa heti tiistaina työt. Aika on kulunut itselläni ihan mukavasti kirjojen, kirjoitusten ja big bang theoryn parissa joten varsinaista koti-ikävää tai levottomuutta ei ole iskenyt mutta toisaalta on se mukavaa pian taas nähdä kaikki kuukauden erossa olon jälkeen.

Viimeiset kysymykset on kysytty, sarjat kerrattu ja suuntaamme syömään läheiseen ravintolaan. Annamme opettajillemme tuliaiset Suomesta, paitoja, merkkejä, karkkia, kuvan ja lupauksen että ovat tervetulleita suomeen koska tahansa kuten myös shi de cheng. Yhdeksän hengen ateria kunnon kiinalaista maksaa 370 yuania ja sisältää sienikeiton, kaksi kasvis annosta, ensimmäinen kerta kun munakoiso on oikeasti ollut hyvää, kaksi tofu annosta joista toista ei olisi koskaan uskonut tofuksi, hyvää oli, kaksi annosta possua, uskomatonta miten silavasta joka on kiinni pienessä määrässä lihaa voi saada maukasta kun se on hyvin tehty ja yhden annoksen ankkaa joka oli yksinkertaisesti taivaallista. Hyvä päätös hyvälle kokemukselle.

Ruuan jälkeen matka lähtee kohti Zhengzhouta bussilla, 27 yuania per lippu, josta jatkamme junalla Pekingiin.